Huisvesting

Een hok, kooi, draadkubus, ren, flat, bak, het zijn allemaal geschikte vormen van huisvesting waarin een cavia zijn leven kan leiden Zolang de caviahuisvesting groot genoeg is voor het aantal dieren, lekker licht, niet op de tocht staat of in de volle zon, is er veel mogelijk. En cavia’s zitten altijd met minimaal twee, want het zijn groepsdieren. Het wordt aanbevolen om minimaal zo’n 100x60 cm voor twee cavia’s aan te houden. De hoogte moet minimaal 46 cm zijn, zodat de cavia rechtop kan staan. En veel cavia's mogen graag op de huisjes zitten, daar moet wel ruimte voor zijn. Des te groter het verblijf, des te beter en ook leuker voor jezelf. De cavia's zijn in groepsverband en een grote ruimte erg actief en heel leuk om naar te kijken. 

Cavia’s zijn prooidieren en dus vinden zij een plek om te schuilen heerlijk. Een wilgenbrug, houten huisjes, een slaapmuts of een kruidenhuis om te eten en schuilen, zijn geliefd. 

 De bodembedekking is persoonsgebonden, het is maar net wat iemand prettig vindt. Alleen stro wordt afgeraden, dit is te hard en kan oogletsel veroorzaken.

Wil je cavia's buitens huis vestigen, zorg dan voor een droog, tochtvrij verblijf, wat je in de winter kunt isoleren. Vooral langharige cavia's mogen in de winter niet nat worden, hun vacht droogt dan niet en zo lopen ze snel een longontsteking op. Een cavia alleen mag in de winter niet buiten blijven. De cavia's kruipen bij elkaar als ze het koud hebben, een cavia alleen kan dit niet en zal snel ziek worden en overlijden.

 

MIJN VERBLIJVEN

In de zomer verblijven de zeugjes in de overkapte buitenren en in de winter wonen ze in de schuur.

Zwangere zeugjes wonen binnen, daar krijgen ze hun nestje. Zo kan ik alles goed in de gaten houden. Ook jonge caafjes blijven eerst binnen, tot ze oud genoeg zijn zodat ze kunnen verhuizen naar de groep.

Mijn berenverblijf. Op de foto nog niet helemaal klaar, maar nu inmiddels wel.