
WAT MOET JE CAVIA ETEN
De belangrijkste voedingsmiddelen voor je cavia zijn: groenvoer(groente, grassen, fruit etc) hardvoer, hooi en vitamine C.
HARDVOER
In het wild eet de cavia ook allerlei soorten pitjes, nootjes en zaadjes, zoals bijvoorbeeld granen, gerst, haver, zonnebloempitjes, gedroogde mais, graszaden en wat er nog meer voorhanden is.
Een vervanging van deze pitjes en zaadjes is het hardvoer, dat ook uit granen en pitjes bestaat, maar daarnaast ook brokjes bevat. Je cavia's hebben het iedere dag nodig! In de brokjes(biks) zitten namelijk de vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen toegevoegd voor je cavia( Let op dat het speciaal voor cavia's is en niet voor konijnen) Daarom is het ook heel belangrijk dat je cavia ook de brokjes opeet als die gemengd hardvoer krijgt. Veel cavia's eten selectief (zo ook die van mij) ze eten alleen wat ze lekker vinden en de rest laten ze liggen. Om dat te voorkomen en ik toch wil dat ze hun zaden, granen, pitjes etc krijgen meng ik caviamuesli met caviabrokjes. Ik doe 1 deel Muesli op 3 delen brok. Zo hebben ze al snel de lekkere pitjes, zaden, erwtenvlokken en granen eruit gevist en omdat ze dan nog honger hebben, eten ze de brokjes ook. Ook krijgen ze hier niet eerder nieuw voer nadat alles op is. Ik ben geen voorstander van snoepgoed voor knaagdieren. Hier zitten veel geur, kleurstoffen en conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Ook bevat het vaak teveel vet, zout en suiker. Geef je cavia zoveel mogelijk natuurlijke producten.
HOOI
Hooi is gedroogd gras. En ook in het wild eet de cavia daar van, net zoals hij andere gedroogde planten en kruiden eet.
Hooi is belangrijk omdat er ruwe vezels inzitten. Iedere dag dient je cavia vers hooi te krijgen. Ook vinden ze het lekker om in te slapen. Liggend eten is toch wel hun favoriete bezigheid haha. Een cavia is een herbivoor (= een planteneter). Het heeft een zeer lang spijsverteringskanaal. Het is belangrijk dat een cavia veel vezels eet. Dit zorgt voor voldoende afslijting van het gebit, een bron van energie en voedingsstoffen en vooral het behoudt van de darm bewegingen (= peristaltiek). Cavia's hebben net als konijnen continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal knagen en kauwen om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. En zoals je in het bovenstaande schema kunt zien, moet het dieet van een cavia voor 80% uit ruwe vezels bestaan.
VITAMINE C
De meeste zoogdieren kunnen in hun lever vitamine C maken uit glucose, behalve een paar zoogdieren die dat niet kunnen en het via hun voeding naar binnen moeten zien te krijgen. De zoogdieren die zelf geen vitamine C aan kunnen maken zijn de mens, apen, cavia's en een vruchten etende vleermuis uit India. Ongeveer veertig miljoen jaar geleden verloren die dieren en de mens dat vermogen. Dat wat vitamine C aanmaakt in een lichaam is een enzym; dat is een eiwit dat als katalysator fungeert. Een katalysator is iets dat helpt ergens bij maar er zelf geen deel van uitmaakt. Als je bijvoorbeeld blaast in een vuur zodat het vuur groter wordt, dan ben jij de katalysator die het vuur groter maakt, maar je maakt zelf geen deel uit van het vuur. Het enzym wat helpt om vitamine C te maken, is het enzym gulonolactone oxidase. Dat enzym hebben de mens, bepaalde apen, de cavia en die vleermuis uit India wel, maar het enzym is kapot; het werkt niet meer. Waarom het niet meer werkt, weten we niet. Maar het resultaat is dus dat er geen vitamine C meer aangemaakt wordt en dat het daarom via het eten moet.
Een cavia heeft ongeveer 20 mg vit C nodig per dag. Bij zwangere en zieke dieren is de behoefte groter zo'n 30 mg vit C per dag. Ook langharige cavia's hebben een hogere behoefte. Meer is altijd beter, het teveel plassen ze wel weer uit. Maar teveel is nooit goed. Als je iedere dag groenvoer en brokjes geeft(met veel vit. c) dan hoef je geen tabletjes bij te voeren.
VITAMINE C TEKORT
Een gebrek aan vitamine C kan ernstige ziekten veroorzaken. Scheurbuik, een ziekte waarbij het hele lichaam letterlijk uit elkaar valt, is een tekort aan vitamine C. Vitamine C zorgt voor het 'cement' van het lichaam, maar het vervult nog veel meer functies, onder andere als tegengif, antioxidant en virusdoder.
Om je cavia's gezond te houden, dienen ze dagelijks vitamine C naar binnen te krijgen. Let dus op het hardvoer, de meeste brokjes of gemengd caviavoer(let er wel op dat de brokjes ook worden gegeten, daar zitten de toevoegingen in) hebben toegevoegde vitamine C. Konijnenvoer heeft dit niet. Geef je cavia naast hardvoer met toegevoegde vit C ook iedere dag een portie vers groenvoer. Wat je kunt voeren staat onder in de schema's. Eventueel kun je ook vitamine C tabletjes geven
GROENVOER
Hier verstaat men onder, bijna alle soorten groente, verse grassen, fruit, maar ook verse bladeren van bijvoorbeeld bamboe of fruitbomen, zoals peer en appel. Koolsoorten voer ik vaak, omdat daar veel vit. C inzit. Ik voer het wel met mate per keer. Iedere dag een roosje Broccoli is beter dan 1x per week een hele stronk. Kijk in onderstaande lijsten wat je wel en niet kunt voeren.
WAT EET DE WILDE CAVIA
De wilde cavia voorziet in al zijn behoeftes door zeer afwisselend te eten en door dat te eten waar hij behoefte aan heeft. Hij kan iedere dag opnieuw kiezen uit - afhankelijk van het seizoen - duizenden planten, kruiden, bladeren, struikgewas, knollen, wortels, grassoorten, halmen, aren, besjes, pitjes, nootjes en zaadjes.
Jouw cavia's kunnen niet kiezen omdat ze af moet wachten wat je ze geeft en daarom is het van groot belang ze dagelijks een zo afwisselend mogelijk menu te geven, dat iedere dag aangevuld wordt met hardvoer, hooi en vitamine C.
VOERLIJSTEN
(nog niet compleet)
Hieronder volgt zeer uitgebreide informatie over wat je wel en niet kunt voeren aan je cavia. Ik heb het bewust zo uitgebreid gedaan omdat afwisseling goed is voor de cavia i.v.m Nitraat, vit. C en fruitsuikers. Ook heb ik aangegeven welke kruiden en planten je ook als sierplant kunt gebruiken. Zo sla je twee vliegen in 1 klap😉. Mooi om naar te kijken en je kunt het veilig voeren aan je cavia's.
**VEILIGE GROENTEN EN FRUIT**
N staat voor Nitraatrijk
Teveel Nitraat kan leiden tot meer calcium uitscheiding in de urine, wat op den duur problemen aan de blaas kan veroorzaken. Wissel de Nitraatrijke groente daarom ook af met Nitraatarme groenten.
Feit of fabel dat cavia's gasvorming krijgen van koolsoorten. Daar zijn ook de geleerde meningen nog over verdeeld. Ik loop liever geen risico en voer alle koolsoorten met mate.
In het onderstaande tabel zie je het Vit. C gehalte per 100 gram.
Voer je cavia's het liefst on-gesneden. (niet voorverpakt)
Aardbei: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 60 mg
Appel: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 10 mg
Ananas : met mate, bevat veel fruitsuiker Vit C. 47 mg
Andijvie: met mate bevat veel vocht Vit. C 10 mg N
Artisjok Vit C 11 mg
Banaan: met mate, bevat fruitsuiker en werkt verstoppend Vit. C 9 mg
Blauwe bes: bevat fruitsuiker Vit. C 13 mg
Bleekselderij: met mate, Vit. C 25 mg, vocht afdrijvend N
Bloemkool + blad: met mate ivm gasvorming Vit. C 80 mg
Boerenkool: met mate ivm gasvorming Vit C 100/125 mg
Braam: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 21 mg
Broccoli: met mate ivm gasvorming Vit C 65 mg
Cactusvrucht: alleen vruchten van de Opuntia soorten geven (cactusvijg) Die zijn veilig en bevatten geen mescaline (geef ze het stekelige omhulsel niet, alleen het binnenste vruchtvlees) Bevat veel magnesium Vit C 14 mg
Cherrytomaat: alleen rijpe tomaten en geen groene stukjes Vit. C 20 mg
Chinese kool: met mate ivm gasvorming Vit. C 36 mg N
Courgette Vit C 15 mg
Druif: met mate bevat fruitsuiker Vit. C 5 mg
Framboos + blad Vit. C 25 mg
Groene kool: met mate ivm gasvorming Vit. C 105 mg
Kers: met mate, bevat veel fruitsuiker Vit. C 5 mg (steenvrucht)
Kiwi: met mate, bevat veel fruitsuiker Vit. C 75 mg
Komkommer Vit. C 10 mg
Koolrabi: met mate ivm gasvorming Vit. C 60 mg N
Mais: met mate,alleen gedroogd of vers bevat weinig tot geen vitamines. heeft een hoog gehalte aan eiwitten, vetten, suiker en calcium
Mandarijn: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 30 mg
Mango: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 36 mg (steenvrucht niet de pit voeren)
Meloen: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 17 mg
Paksoi: met mate ivm gasvorming Vit. C 20 mg N
Papaya: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 55 mg (steenvrucht niet de pit voeren)
Paprika bevat suiker, Vit C 100/150 mg
Peer: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 4 mg
Pompoen: Vit. C 14 mg
Postelein: met mate Vit. C 25 mg N
Pruim: met mate, fruitsuiker en werkt laxerend Vit. C 5,5 mg (steenvrucht)
Radijs + blaadjes: met mate Vit. C 27 mg N
Rapen: Vit C 20 mg
Raapstelen: met mate Vit C 20 mg N
Rode bieten: met mate, niet aan zwangere zeugen voeren. Urine kan rood verkleuren Vit. C 5 mg N
Rode bes: Vit. C 10 mg
Rode kool: met mate ivm gasvorming Vit C 55 mg
Romeinse sla: met mate, bevat veel vocht en weinig voedingswaarde
Rozenbottels bevat veel vit. C
Rucola: met mate Vit. C 15 mg N
Selderieknol: Vit. C 15 mg
Sinaasappel: met mate, bevat fruitsuiker Vit. C 50 mg
slasoorten: met mate, Vit C. 10 mg, bevat veel vocht en weinig voedingswaarde N
Snijbiet: met mate Vit. C 30 mg N
Spinazie: met mate Vit. C 25 mg N
Spitskool: met mate ivm gasvorming Vit. C 50 mg N
Spruiten: met mate ivm gasvorming Vit. C 85 mg
Tauge: Vit. C 14 mg
Tamme kastanje: niet de wilde vorm
Tomaat: alleen rijpe tomaten en geen groene stukjes Vit.C 25 mg
Veldsla: met mate, Vit. C 40 mg N
Venkel: met mate Vit. C 5 mg N
Voerbieten: met mate, koolhydraatrijk
Waterkers vit. C 43 mg
Watermeloen: met mate, bevat fruitsuiker Vit C 6 mg
Witlof: ook zeer goed om na de bevalling de melkproductie op gang te brengen. Vit. C 10,5 mg
Witte kool: met mate ivm gasvorming Vit. C 40 mg
Wortel + loof: bevat weinig vit. C 5 mg maar wel veel betacaroteen. Is goed om te knagen.
Zwarte bes: met mate bevat fruitsuiker Vit. C 181 mg
**NIET VEILIGE GROENTE, BESSEN, VRUCHTEN, NOTEN, FRUIT**
In het onderstaande schema vind je de groenten en fruit die je beter niet aan je cavia kunt voeren.
Vruchten, zaden, noten, takken en bladeren uit de steenvruchten familie kun je ook beter niet voeren. Sommige zijn wel opgenomen in de veilige lijst, maar voer het af en toe. Teveel kan een te hoge dosis blauwzuur(cyanide) veroorzaken.
Ook de planten uit de nachtschade familie(solanaceae) zijn giftig. De vruchten vaak niet. Paprika, tomaat, aardappel, tabaksplant, aubergine, brugmansia en petunia zijn enkele planten uit de nachtschadefamilie.
Aardappels vooral de plant zelf is zeer giftig, dit geldt voor alle planten uit de solanum (nachtschade)familie
Aubergine
Abrikozen(blad en takken) bevat cyanide
Avocado
Asperge
Bieslook
Beukennoot
Bonen (gehele plant)
Champignons
Dadels
Eenbes
Erwten (erwtenvlokken mag wel, maar met mate)
Jeneverbes
Kastanjenoot
Karmozijnbes
Kers
Knoflook
Kokosnoot
ligusterbessen
Mango
Nectarines
Noten
Okkernoot
Oranjeappel (boom)
Olijven
Perziken (blad en takken) bevat cyanide
Peultjes
Prei
Pruimen (blad en takken) bevat cyanide
Rabarber gehele plant is zeer giftig
Sjalotten
Sperziebonen
Sugarsnaps
Suikerbieten: bevat teveel suiker
Taxus bes zeer giftig
Tomaat alleen het groene gedeelte is giftig, onrijpe tomaat ook
Uien
Vijgen
Vlierbessen
Westerse karmozijnbes
Wilde perzik
Walnoten
Zoete aardappel
**VEILIGE KRUIDEN EN PLANTEN**
Sp staat voor sierplant. Deze planten kun je in de tuin gebruiken.
Aardbeiplant Sp met mate
Aardpeer
Akkerdistel Gedroogd
Akkerklokje Sp
Akkerkool
Akkermelkdistel Gedroogd
Amaranth Sp
Aster Sp
Bananenplant Sp Musa basjoo winterharde tuinbanaan, alleen het blad. mijn caafjes zijn er dol op
Basilicum Sp
Bastaardwederik
Beemdkroon Sp
Bijvoet Gedroogd
Boekweit
Boerenwormkruid Sp Voorkomt wormen en is goed bij spijsverteringsproblemen
met mate voeren
Bosaardbei Sp
Boswederik Sp
Brandnetel Gedroogd
Bruidsluier Sp
Brunel Sp
Canna Sp Ik voer alleen de groen bladige soorten
Canadese fijnstraal
Canadese guldenroede Sp
Cichorei Sp Matig voeren
Citroenmelisse
Dagkoekoeksbloem sp
Dahlia Sp
Dille Sp
Dovennetels Sp
Duifkruid Sp
Duizendblad Sp
Duizendknoop Sp
Ereprijs Sp
Ezelsoor Sp
Fatsia japonica Sp Ik heb ze wel in mijn tuin staan, maar voer ze niet aan mijn cavia's. Veel wintergroene planten/struiken/bomen zijn giftig daarom vertrouw ik het niet
Fijnstraal Sp
Fluitenkruid
Ganzevoet/melde (Chenopodium album)
Geel nagelkruid
Geel walstro
Gele ganzenbloem Sp
Gewone engelwortel Sp
Gierst
Goudsbloem Sp
Grote kattenstaart Sp
Grote wederik
Haagwinde
Haver
Havikskruid
Heide Sp
Hennepnetel Sp
Herfstleeuwentand
Grote wederik
Haagwinde
Haver
Havikskruid
Heide Sp
Hennepnetel Sp
Herderstasje
Herik
Hop Sp
Hosta Sp
Kaasjeskruid Sp
Kale jonker Gedroogd
Kamille
Karwij- carum
Kervel met mate, alleen de steeltjes
Klaver Met mate
Kleefkruid
Klein hoefblad
Komkommerkruid Sp met mate
Korenbloem Sp
Koriander
Kromhals Sp
Kruldistel Gedroogd
Melkdistel Gedroogd
Munt Sterke geur, mijn cavia's eten het niet
Paardenbloem Vers of gedroogd, gehele plant is eetbaar en erg gezond
Perzikkruid Sp
Peterselie
Reigersbek Sp
Ridderzuring
Rozemarijn
Rozen Sp Alleen onbespoten uit de tuin
Salie Sp
Spurrie
Tarwe
Thrincia( kleine leeuwentand)
Tijm
Tuinkers
Tuinmelde Sp
Varkensgras
Veldzuring Met mate voeren, teveel kan giftig zijn
Vergeet me nietjes Sp
Viooltjes Sp
Vogelmuur
Vrouwenmantel Sp
Weegbree
Wilde peen Sp
Wilgenroosje Sp
Zevenblad alleen het blad, geen bloemen
Zonnebloemsoorten Sp Blad,bloemen en zaden
Zuring- rumex Met mate voeren, teveel kan giftig zijn
Maak jouw eigen website met JouwWeb